Praktische regelzaken

Moeders voor Moeders

Misschien heb je via kennissen gehoord over deze organisatie. Moeders voor Moeders haalt urine op van zwangere vrouwen. Daar halen ze hormonen uit die verwerkt worden tot medicatie voor vrouwen die moeite hebben met zwanger worden. Je kunt meedoen van de 6e tot de 16e week van de zwangerschap. Het is de bedoeling dat je deze weken urine opvangt als je gewoon thuis naar de wc gaat, dus niet op je werk of ergens anders. Moeders voor Moeders komt de urine thuis ophalen. Meedoen aan moeders voor moeders doe je dus voor de vrouwen (en mannen) die net als jullie de wens hebben om een kindje te krijgen Bij de folders en spulletjes die je bij de intake meekrijgt zit meer informatie Of kijk op www.moedervoormoeders.nl. Je kunt je opgeven bij Mechthilde de Rooij 06-12795885.

Kraamzorg

Bij de bevalling en in de eerste dagen daarna hebben wij en jullie de hulp van een kraamverzorgende nodig. Een kraamverzorgster assisteert ons bij de bevalling, zowel op praktisch gebied maar ook juist als er even gehandeld moet worden. In de kraamweek zal zij zowel jou als jullie baby medisch controleren. Daarnaast zal zij jullie een heleboel dingen vertellen en aanleren over de zorg voor jullie kindje. Voor de kraambureau’s is het erg prettig als je je voor de 4e zwangerschapsmaand aanmeldt. Je kunt hiervoor je verzekering bellen en bij veel verzekeraars het ook al via hun website regelen. Zij zullen contact opnemen met een kraamzorgbureau. Je kunt hierbij wel een keus aangeven welke organisatie je zou willen. Daarnaast kun je je ook rechtstreeks aanmelden bij een kraamzorgbureau. Let wel op dat die dan een contract heeft met je verzekering. Let er verder ook op hoeveel uren kraamzorg je vergoedt krijgt. Dit ligt aan je (aanvullende) verzekering. Meestal zul je een eigen bijdrage per uur moeten betalen voor kraamzorg. Hieronder kun je daar meer over vinden.

De kraambureau’s waar wij veel en graag mee werken zijn;

Vergoeding van zorg in de zwangerschap

De meeste kosten die te maken hebben met de zwangerschap en de bevalling worden vanuit de basisverzekering vergoed.

  • Zoals verloskundige zorg tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed.
  • Maar ook voor verschillende echo’s zoals de 12-weken echo, de 20-weken echo en eventuele aanvullende echo’s worden vergoed door de basisverzekering. (Voor sommige echo’s zit er wel een maximum aan hoeveel er worden vergoed.) De echo’s moeten wel gemaakt worden door een erkend echocentrum.
  • De NIPT in de Trident 2 studie, die loopt tot 2020, wordt nooit vergoed (de NIPT kost 175 euro). Kom je in aanmerking voor uitgebreid onderzoek bij de afdeling prenatale diagnostiek, gaan de kosten wél eerst van je eigen risico af. Laboratoriumonderzoek wordt in principe wel vergoed, maar kan gedeeltelijk van je eigen risico af gaan.
  • Kosten van ziekenhuisverblijf vallen echter alleen onder de basisverzekering als er sprake is van een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie. Op het moment dat je in het ziekenhuis wenst te bevallen zonder dat daar een medische noodzaak voor is, geldt een minimale eigen bijdrage voor

zowel de moeder als het kind. In 2021 gaat dit om 369,40 euro. Dit bedrag kan met een aanvullende verzekering wel vergoed worden. Verblijf in het ziekenhuis na je bevalling omdat dat voor jou medisch noodzakelijk is, wordt ook volledig vergoed. Verblijf je in het ziekenhuis omdat je kindje daar nog moet blijven, terwijl jij al naar huis zou mogen, wordt ook vergoed maar gaat wel af van je eigen risico.

Kraamzorg:

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt wordt bepaald op basis van het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Het maximum is 80 uur in 10 dagen, maar in de praktijk worden vaak veel minder uren toegewezen. De kosten van kraamzorg worden voor het grootste gedeelte vergoed uit de basisverzekering. Niet alles wordt vergoed, want er geldt bij kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage. De wettelijke eigen bijdrage in 2021 is 4,60 euro per uur. Ook dit bedrag kan minder worden door een aanvullende verzekering. Door een aanvullende verzekering kun je in aanmerking komen voor nog meer vergoedingen zoals het kraampakket, eigen bijdrage kraamhulp, zwangerschapsgym, een poliklinische bevalling en lactatiekundige zorg. Kijk dus goed je verzekering na, maar reken ook even goed door wat de kosten zijn van een jaar lang meer premie.

Inlichten andere hulpverleners

Het is belangrijk dat je huisarts weet dat je zwanger bent. Dit omdat sommige behandelingen in de zwangerschap niet kunnen worden doorgezet of gestart. Bij de intake vragen wij je dan ook om toestemming om je huisarts in te mogen lichten over je zwangerschap. Ook de apotheek is graag op de hoogte van je zwangerschap. Zij kunnen dan mee opletten dat je tijdens je zwangerschap geen medicatie gebruikt die schadelijk kan zijn voor je baby.

Kraampakket

Bij de bevalling en in de kraamweek heb je een aantal materialen nodig (ongeacht waar je bevalt). Deze materialen zitten allemaal in een kraampakket. Meestal krijg je van de verzekering dit kraampakket rond de 30 weken thuisgestuurd. Het enige wat je moet doen is aan je verzekering doorgeven dat je een pakket nodig hebt. Krijg je hem niet via je verzekering, dan zijn kraampakketten te koop bij de Prenatal, de apotheek en de drogist.

Zwangerschapsverlof

Een zwangere werkneemster heeft volgens de wet recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Je kunt dit opnemen vanaf 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum. Wanneer je verlof in die periode precies in gaat mag je zelf (in overleg met je werkgever kiezen). Probeer dit zolang mogelijk open te houden, omdat je vroeg in de zwangerschap nog niet kan weten hoe je je aan het eind van de zwangerschap voelt. Om jouw verlof te regelen heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig. Deze krijg je altijd van ons bij de 2e controle op de praktijk. Tijdens en vlak na het verlof mag een werkneemster in principe niet worden ontslagen.
Kijk voor meer informatie op; www.rijksoverheid.nl/zwangerschap www.zwangerschapsverlof.informatie.nl

Ook als zelfstandige heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). De ZEZ-regeling houdt in dat zwangere zelfstandigen minimaal 16 weken een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen. De regeling geldt ook voor beroepsbeoefenaars zonder arbeidsovereenkomst, directeuren-grootaandeelhouders en meewerkende echtgenoten. Hoeveel uitkering je krijgt is afhankelijk van je inkomsten in het jaar voor de uitkering ingaat, tot maximaal het minimumloon.

Kijk voor meer informatie op; www.rijksoverheid.nl www.uwv.nl

Erkennen

Als je bent getrouwd, dan is wettelijk gezien je man automatisch de vader, dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Ben je niet getrouwd dan moet je vriend jullie kind erkennen. Het makkelijkste is om dit tijdens de zwangerschap te regelen. Er moet hiervoor een akte van erkenning opgesteld worden waarbij jij als de moeder toestemming moet geven. Het handigste is dat je hierbij zelf aanwezig bent, maar dit stukje kan ook schriftelijk.

Behalve de erkenning zullen jullie dan ook een keuze moeten maken voor de achternaam. Maak je geen keuze dan krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder. Om de baby de achternaam van de vader te laten krijgen moet de moeder ook weer toestemming geven. Hiervoor moet de moeder echt zelf aanwezig zijn.

Ook als je getrouwd bent heb je een keuze over de achternaam. Regel je niks dan krijgt de baby automatisch de achternaam van de vader. Wil je dat het de achternaam van de moeder krijgt moeten jullie daarvoor samen naar het gemeentehuis gaan.

Zowel de erkenning als de naamkeuze moeten in het gemeentehuis geregeld worden, dat kan gewoon zonder afspraak tijdens de openingstijden van jullie gemeentehuis.

Wettelijk gezag
Naast erkenning en naamkeuze is er ook nog het wettelijk gezag. Dit is automatisch geregeld als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Zijn jullie niet getrouwd dan kun je als vader het wettelijk gezag na de geboorte aanvragen. Hiervoor krijg je vaak tijdens het maken van de akte van erkenning automatisch van de gemeente al formulieren mee, waarin precies staat welke gegevens opgestuurd dienen te worden naar de rechtbank. Als moeder heb je automatisch het wettelijk gezag over je kind.
Lindonk 153, 4761 NG Zevenbergen 0168- 324 152 doortjeuil@annature.nl

Afspraak maken