DIRECTinschrijven

Voedings- en leefstijladviezen

Voeding



Het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Het is niet nodig om voor twee te eten, al kan het zijn dat je wel meer trek hebt. Tijdens de eerste maanden helpt het wel vaak de misselijkheid aan te kunnen om regelmatig kleine beetjes te eten, probeer niet helemaal “los” te gaan want dan komen de kilo’s er wel erg snel aan.

Let op de hygiëne bij het bereiden van je eten, was dus je groente goed en eet alles zo vers mogelijk.
Enkele specifieke tips;
  • Eet geen rauw vlees
  • Eet geen rauwmelkse kazen (ook wel au lait cru genoemd)
  • Eet geen vacuüm verpakte vis
  • Wees matig met leverproducten en ander orgaanvlees

Voor meer informatie over voeding kijk op het voedingscentrum

Vitamines



Foliumzuur
Vanaf voordat je zwanger bent tot 10 weken zwangerschap raden wij je aan om foliumzuur te slikken.  (advies is een maand voor de bevruchting, dus start zodra je met anticonceptie stopt)
1 maal daags 0,4 mg. Dit is te verkrijgen bij de drogist of apotheek (let hierbij wel op de dosering die op de verpakking staat, bij sommige merken zijn 2 tabletjes nodig). Slik je een vitamine preparaat voor de zwangere vrouw dan is dat voldoende. Bij overgewicht is 5 mg aan te raden.

Vitamine D
Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om vitamine D bij te slikken. De hoeveelheid is dagelijks 10 microgram. Ook dit zit voldoende in een vitaminepreparaat voor de zwangere vrouw.

Vitaminepreparaat
Wanneer je gezond en gevarieerd eet is een vitaminepreparaat niet nodig. Kies je er wel voor, zorg dan dat je een preparaat hebt dat speciaal voor de zwangere vrouw is ontwikkeld.

Roken



Roken en meeroken tijdens de zwangerschap is ongezond voor jou, maar ook voor je baby. In sigaretten zitten stoffen die ervoor zorgen dat de doorbloeding van de placenta vermindert, doordat de bloedvaten vernauwen. Daardoor komen er minder zuurstof en voedingsstoffen bij je kindje. Dit geeft een aantal risico’s zoals: meer kans op een miskraam, meer kans op een vroeggeboorte, lager geboorte gewicht, meer kans op het loslaten van de placenta, meer kans op een aantal afwijkingen en gezondheidsproblemen bij de baby en meer kans op wiegendood.
Lees meer
Wij adviseren dan ook om te stoppen met roken als je zwanger bent. Maar ook om meeroken zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk beseffen we dat stoppen moeilijk kan zijn. Wij zullen er tijdens het spreekuur over beginnen en kijken wat jou/jullie kan helpen om te stoppen met roken. Hele goede organisaties die je hierbij kunnen helpen zijn ZoHealthy of PUUR rookvrij.

Alcohol



Het drinken van alcohol raden wij de hele zwangerschap af. In de eerste 3 maanden kan alcohol leiden tot misvormingen bij de baby en het geeft meer kans op een miskraam. Later in de zwangerschap kan het leiden tot groeiachterstand en een afwijkende ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. Deze ernstige aangeboren afwijkingen heten FAS, foetaal alcohol syndroom.

Uit vele onderzoeken blijkt dat er geen veilige marge is om schade te voorkomen, dus helaas ook niet dat ene glaasje. Meer info

Medicijnen



Medicijnen kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Maar ook de zwangerschap kan invloed hebben op de werking van medicijnen. Het is daarom belangrijk om altijd met ons of je huisarts te overleggen over het gebruik van medicijnen. Wij adviseren om geen medicijnen te gebruiken wanneer je het niet nodig hebt. Echter er zijn zeker een heleboel medicijnen die wel veilig zijn tijdens de zwangerschap. Dus is het nodig voor je eigen gezondheid, dan is het soms even zoeken naar het juiste medicijn, maar kun je wel gewoon geholpen worden. Het is altijd raadzaam om een goed overzicht te hebben van de medicijnen die je slikt (ook de medicijnen die je bij de drogist kan kopen). Dit overzicht kun je krijgen door een medicijnen paspoort te maken. De apotheek kan daar altijd bij helpen.

Social