DIRECTinschrijven

Bekkenpijn

Bij bekkenpijn kan de pijn zich laag in de rug, in de billen, liezen, rond schaambeen en het stuitje bevinden. Vaak zit de pijn vooral aan 1 kant. Deze pijn ontstaat vaak bij het starten van een beweging, bij lang op een plek staan en slenteren. De klachten worden beïnvloed door bewegen, belasting en vermoeidheid. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam zwangerschapshormonen aan die de banden van het bekken verweken, waardoor de verbinding tussen de verschillende bekkendelen soepeler worden. Deze verweking is een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt en is nuttig zodat het kindje geboren kan worden. Er bestaat ook een traumatische vorm van bekkenpijn: deze wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een val.
 
Wanneer er een standsverandering ontstaat tussen de beide bekkenhelften of als er geen goede balans is tussen belasting en belastbaarheid, kunnen er klachten ontstaan. Bekkenpijnklachten kunnen na de bevalling verdwijnen, soms blijven ze langer bestaan. Door de juiste training van het spierkorset kan het bekken stabieler worden. Zwakke spieren worden versterkt en overbelaste spieren moeten ontspannen. Te veel rust en blijven liggen is meestal niet de oplossing.
 

Adviezen bekkenpijn



Zorg voor afwisseling  


Wissel lang zitten, staan, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen (zonder kinderen). Probeer staande klusjes zittend te doen (strijken, groente snijden) en zittende activiteiten liggend (telefoon, televisie, lezen).
 

Leer je bekken te stabiliseren!  


Bij bekkenpijn of angst voor bewegen kan de normale voorspanning van je buikspieren verstoord zijn. Zorg dan dat bij alle startmomenten (gaan omdraaien, gaan zitten, gaan staan, gaan tillen) éérst je bekken gestabiliseerd is door je dwarse buikspieren (lage buik of onderbuik) licht aan te spannen. Specifieke oefeningen hiervoor leer je bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.
 

Zorg voor rustmomenten  


Ga regelmatig even liggen. Verdeel je werkzaamheden: niet alles achter elkaar, maar verspreid over de dag of week.
 
Na de bevalling: voed in lig of ontspannen zit (kussen in de rug, arm ondersteund). Probeer in je kraamtijd ’s-middags te slapen of rust in te plannen, plan dan dus juist geen strijkwerk of visite.
 

Zorg voor je bekken  


Let erop dat je je benen niet stijf tegen elkaar klemt want dat geeft extra druk bij het schaambeen. Zit liever met je benen iets uit elkaar en je tenen wat naar buiten gedraaid of lig op je zij met een kussentje losjes tussen je benen. Als je lekker zit met de benen over elkaar is dat prima, als je maar niet aanspant. Kleermakerszit kan ook prettig zijn.
 

Zorg voor ontspanning  


Geen inspanning zonder ontspanning! Gun je spieren rust: let erop dat je billen ontspannen zijn als je ligt of zit, draai je schouders los, zucht eens diep door, adem bewust naar je buik. Na een gezonde activiteit (wandelen, fietsen zonder kinderen) ontstaat eveneens ontspanning door inspanning.
 

Let op hoe je beweegt  


Vermijd draaibewegingen, zeker de combinatie van bukken en tillen. Loop zo min mogelijk trap! Neem ’s ochtends alles wat je nodig hebt mee naar beneden (sleutels, handtas, luiers) en zorg voor extra tandenborstels voor de andere kinderen in de keuken. Blijf het liefst op dezelfde verdieping als de baby: óf samen boven, óf samen beneden. Probeer zware karweitjes zoals boodschappen doen, stofzuigen, dweilen of wasmanden sjouwen te vermijden of anders aangepast te doen. Koken: maak groente zittend schoon en zet het vuur onder de pannen laag: zo duurt het langer voor het kookt en kun je weer even tien minuten liggen tussendoor. Ook autorijden of lang op een (kantoor)stoel zitten kan klachten opwekken. Afwisselen met rustmomenten of andere activiteiten!
 
Gun je lichaam de kans om weer even tot rust te komen! Ga een paar keer per dag (liefst 4×) minstens tien minuten liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!  
 
Bij alle vrouwen die, ook na het opvolgen van onderstaande adviezen, teveel pijn hebben om goed te kunnen functioneren. Als pijn het dagelijks leven stoort, is het verstandig een bekkenfysiotherapeut te zoeken die je verder kan helpen. Zij kan een afgestemd programma geven waarin adviezen en oefeningen centraal staan. Het doel van de behandeling is het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit betekent een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. De signalen die het lichaam uitzendt moeten serieus genomen worden.
  

Fysiotherapie


Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de algemene fysiotherapie en richt zich op klachten binnen het buik-, bekken- en lage rug gebied bij vrouwen, mannen en kinderen. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn:  
Bekkenpijn tijdens de zwangerschap en na de bevalling
Preventieve begeleiding tijdens de zwangerschap en na de bevalling
Urine- of ontlastingsverlies
Moeilijk kwijt kunnen van urine of ontlasting (obstipatie)
Verzakking van blaas, baarmoeder of endeldarm
Problemen rond gemeenschap die samenhangen met de bekkenbodem

Ook kan je bij een bekkenfysiotherapeut terecht voor een check-up na de bevalling. De bekkenfysiotherapeut kijkt 6 weken na de bevalling, samen met jou, naar je bekkenbodemspieren en geeft je tips en adviezen om deze op de juiste manier weer te gaan trainen.

In Zevenbergen werkt Geertje van Rhede van der Kloot-Friedeman als bekkenfysiotherapeut bij Dynamico.
Je kan hier bij haar een afspraak maken of telefonisch contact opnemen via 0165 - 85 33 70


Vind hier een bekkenfysiotherapeut

Vind hier een osteopaat

Social