Gezond zwanger worden

Als je graag zwanger wilt worden, is het geen slecht idee om eens goed naar je gezondheid te kijken. Door een aantal kleine aanpassingen kan de kans op afwijkingen bij je kindje of problemen voor jou in de zwangerschap afnemen.

Om gezond zwanger te worden hebben wij een aantal tips.

Start tijdig met het slikken van foliumzuur. Het gebruik van foliumzuur zowel voor als in het begin van de zwangerschap kan de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje (neurale buisdefect) verkleinen. Foliumzuur wordt aangeraden vanaf een maand voor de bevruchting. Om dus tijdig foliumzuur te slikken moet je starten vanaf het moment dat je zwanger wilt gaan worden.

Naast foliumzuur wordt het ook aangeraden om 10 microgram vitamine D  te slikken in de zwangerschap.

Stop met roken voordat je zwanger bent. Allereerst vermindert roken je vruchtbaarheid, ook de vruchtbaarheid van de man. Ten tweede heb je meer kans op miskramen als je nog rookt vroeg in de zwangerschap. Verder is gebleken dat stoppen met roken tijdens de zwangerschap lastiger is dan van tevoren.

Wanneer je een medische aandoening hebt is het belangrijk dat deze onder controle is. Enkele voorbeelden:
  • Wanneer je een hoge bloeddruk hebt zorg dan, voordat je zwanger wordt, dat je bloeddruk met medicatie normaal is. Het is beter om medicijnen te slikken, dan een hoge bloeddruk te hebben.
  • Heb je een schildklierziekte, dan is het ook heel belangrijk dat je schildklierwaarden normaal zijn. Laat ze dus regelmatig controleren (ook direct wanneer je zwanger bent). Aan het begin van de zwangerschap moet heel vaak je dosering van je medicijngebruik aangepast worden.
  • Heb je suikerziekte dan is het belangrijk dat je suikers onder controle zijn. Flinke schommelingen zorgen voor meer risico op aangeboren afwijkingen. Soms is het verstandig om je medicatie aan te passen naar een preparaat dat tijdens de zwangerschap gebruikt kan worden, vraag hiervoor advies bij je huisarts.
Denk na over afwijkingen en ziekten die in de familie voorkomen. Mogelijk zit er een erfelijke factor in en het is erg vervelend om daar tijdens de zwangerschap pas achter te komen.

Heb je makkelijk last van tandvleesbloedingen en/of ontstekingen laat die dan behandelen. Hoe raar het ook mag klinken maar er blijkt uit verschillende onderzoeken dat tandvleesproblemen het risico op een miskraam en pre-eclampsie (in de volksmond ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd) kan vergroten.

Leef gezond, wees matig met alcohol en zorg dat je in een goede algemene conditie bent.

Wil je je goed voorbereiden op de zwangerschap, heb je een aandoening waarvan je de consequentie voor de zwangerschap wil weten, of komen er mogelijk erfelijk aangeboren afwijkingen in jullie familie voor, nodigen wij jullie van harte uit voor een oriënterend gesprek voordat je zwanger bent.

Zo kunnen we specifiek voor jullie je gezondheid en eventuele risico’s in kaart brengen en tijdig adviezen geven. Dit preconceptionele consult wordt door sommige verzekeraars vergoed. Mocht je niet voor vergoeding in aanmerking komen rekenen wij € 68,- voor het consult.

Dit omvat een gesprek waarin we risico-inventarisatie doen, een uitgebreid advies op maat en eventueel een nagesprek als er veel gezondheidsrisico’s zijn.

Ook kun je voor meer adviezen op maat kijken op www.zwangerwijzer.nl
Lindonk 153, 4761 NG Zevenbergen 0168- 324 152 doortjeuil@annature.nl

Afspraak maken